I en jungel med alt fra kontinentalsenger til justerbare senger til rammemadrass og fjærmadrass er det ikke lett å vite hva man skal velge. Noen foretrekker myke madrasser man synker langt ned i, mens andre foretrekker de harde madrassene. Mange av oss velger bare den senga som føles deilig ut å legge seg ned i, men i mange tilfeller er dette ikke den senga man egentlig burde gå for. Feil seng kan være årsak til ryggproblemer og dårlig søvnkvalitet. Derfor er det viktig å velge den riktige. Det er flere ting man skal ta hensyn til ved valg av seng og madrass, og her skal jeg gi deg tre tips for hvordan du finner den som passer deg best.

Finn ut hvordan du sover

Hvilken sovestilling du sover i har en avgjørende rolle på hvilken madrass du bør velge. Fastheten på madrassen du bør ha avhenger nemlig av dette. Sover du alltid på ryggen bør du for eksempel gå for en mykere seng slik at rumpa synker godt ned i madrassen. Sover du derimot på magen trenger du en fastere seng for å unngå svai i ryggen. Er du en person som helst foretrekker å sove på siden kan du gå for en ting midt i mellom, da det er viktig at madrassen er komfortabel, men den skal likevel sikre støtte til ryggraden.

 Ta hensyn til egen kropp

Vekt er den andre avgjørende faktor for hvor fast madrass du bør ha, og dette er viktig å være oppmerksom på ved valg av seng. Generelt kan det sies at jo tyngre du er, jo fastere seng bør du ha. Barns vekt endrer seg stadig ettersom de vokser mye, og det er dermed viktig å velge en madrass som er tilpasset dette. Det er her ofte anbefalt en fjærmadrass. Derimot er det ikke anbefalt fjærmadrasser til personer over 95 kg.

Finn ut hva du trenger

Det er et flust av forskjellige typer senger der ute. Rammemadrass, kontinentalseng eller regulerbar seng for å nevne noen. Det kan være vanskelig å vite hva man skal velge her, men et godt utgangspunkt er å spørre seg selv om hva man egentlig trenger. En rammemadrass er som regel det billigste, og kan fungere supert om ditt eneste krav er at du vil ha god støtte når du sover. En kontinentalseng består av tre lag med madrass, og er flott designet. Dette er et bedre valg for deg som har litt mer å investere i en seng, og som er opptatt av at sengen skal se bra ut samtidig som du får en god søvnkvalitet. Til sist har vi regulerbare senger. Denne typen er optimal for deg som liker å se TV eller lese i sengen for eksempel, da du har mulighet til å heve og senke både overkropp og fotende.

Det er likevel ikke til å legge skjul på at en god seng ikke betyr noe om ikke de rette forutsetningene for en god natts søvn ligger til rette. Det finnes en lang rekke tips til bedre søvn, som blant annet frisk luft og naturlig lys i løpet av dagen. Fysisk aktivitet nevnes også som en viktig faktor til en god natts søvn, og i en travel hverdag skal det ikke mer til enn å kjøre et par treningsøvelser på gulvet hjemme. Invester i en treningsmatte og et par manualer eller en medisinball, så kan du få utløp for litt energi hver dag.

Nå som du er litt klokere på hvilken seng akkurat du bør ha, er det kanskje på tide å investere i en ny. Hvorfor ikke klikke deg inn på Bedre Nætter og se om de har det du er på utkikk etter?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *